Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Κτίζοντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα καινούργιο έργο έχει αρχίσει με απώτερο σκοπό να παρέχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά μέσω μίας πύλης στο Διαδίκτυο. Εβδομήντα διευθυντές και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από μουσεία, αρχεία, οπτικοακουστικά αρχεία και βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη συναντηθήκαν πρόσφατα για να σχεδιάσουν την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας.

Η πρωτοβουλία προέρχεται από τη δήλωση της Βίβιαν Ρέντινγκ (Viviane Reding), Ευρωπαϊκό Επίτροπο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης, "να καταστήσει προσβάσιμο σε όλους το πλούσιο υλικό των ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, μουσείων και αρχείων".

Αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηστών για μείζονα έργα ψηφιοποίησης, τα οποία έχουν δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας πολιτιστικό περιεχόμενο μέσω του Διαδικτύου. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία η οποία επικεντρώνεται στην παροχή πολυγλωσσικού λειτουργικού περιβάλλοντος για ψηφιακά κείμενα και εικόνες από την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Η συνεργασία μεταξύ αρχείων, βιβλιοθηκών, οπτικοακουστικών φορέων και μουσείων σε αυτή την κλίμακα αποτελεί μία σημαντική νέα εξέλιξη. Η Claudia Dillmann, Διευθύντρια του Deutsches Filminstitut και Πρόεδρος του Association des Cinémathèques Européennes, είπε ότι "Αναγνωρίζουμε ότι οι ερευνητές και άτομα που ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό χρειάζονται να εξερευνήσουν όλες τα είδη των μέσων πληροφόρησης, όπως κινηματογραφικές ταινίες, ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και έντυπο υλικό. Προσδοκούν από το Διαδίκτυο να τους προσφέρει μία ενιαία πρόσβαση σε όλα αυτά τα είδη. Είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών φορέων για εξεύρεση τεχνικών λύσεων, που θα δώσουν τη δυνατότητα για έρευνα ανεξάρτητα από τη μορφή του περιεχομένου".

Το έργο - European Digital Library network (EDLnet) – θα διαρκέσει για δύο χρόνια και θα αναπτύξει ένα πρωτότυπο σύστημα, όπου θα συγκεντρώνεται υλικό από μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την αρχική ιδέα. Θα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας. Τη χώρα μας, μετά από πρόταση των συντονιστών του προγράμματος, εκπροσωπεί στη δράση αυτή η Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

Το έργο θα ασχοληθεί με πολιτικά, ανθρωπιστικά, τεχνικά και σημασιολογικά θέματα που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός διαλειτουργικού συστήματος, το οποίο θα παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό. Θα προσκαλέσει διάφορους χρήστες να δώσουν τις απόψεις τους ώστε να δημιουργηθεί μία υπηρεσία, η οποία θα εξυπερετήσει το ευρύτερο κοινό και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ερευνητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και των δημιουργικών βιομηχανιών (creative industries.)




Σημειώσεις για συντάκτες

Το EDLnet αποτελεί πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε σε συνέχεια της σύστασης (recommendation) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Αυγούστου 2006 για την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική προσβασιμότητα σε θέματα πολιτιστικού περιεχομένου. Είναι ένα Θεματικό Δίκτυο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα eContentplus, στο πλαίσιο της πολιτικής i2010.

Το EDLnet αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στο επιτυχημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης (The European Library), μιας ηλεκτρονικής πύλης που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης σε 150 εκατομμύρια τίτλους από 172 συλλογές, σε 31 ευρωπαϊκές εθνικές βιβλιοθήκες. Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη αποτελεί υπηρεσία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών (Conference of European National Libraries).

Ειδικοί από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα της Ευρώπης θα συνεργαστούν για τις τεχνικές λύσεις και τη λειτουργικότητα με επίκεντρο το χρήστη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, επικοινωνήστε με τον Jon Purday, τηλέφωνο +31 [0] 70314 0684
e-mail: Jonathan.purday@theeuropeanlibrary.org

στην Κύπρο με τον Αντώνη Μαραθεύτη, τηλέφωνο 22303180, 22818429
email: amaratheftis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου