Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010


Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό και την πολιτική ζωή της «γειτονιάς» μας, το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. επιθυμεί με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία.

Μαζί με το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, και τη χορηγία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, παρουσιάζει από τις 14 έως τις 31 Ιανουαρίου, στη Λευκωσία την έκθεση «Γελοιογραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού».

Τα εγκαίνια θα τελέσει την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 6:00 μ..μ. ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Μάριος Καρογιάν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας στην Πύλη Αμμοχώστου, και περιλαμβάνει:

Παρουσίαση του Βιβλίου: «Γελοιογραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού» κωμικές αναπαραστάσεις τραγικών γεγονότων του Χρύσανθου Χρυσάνθου, εκδόσεις Αρμίδα Λτδ, μία πρωτότυπη και εξαίρετη έκδοση 541 σελίδων, στην οποία ανθολογούνται έργα 51 γελοιογράφων από τον ελλαδικό και κυπριακό Τύπο, από το 1878 έως σήμερα.

Ημερίδα για τη Γελοιογραφία και συζήτηση την επόμενη ημέρα, Εργαστήρια Γελοιογραφίας για νέους, Έκθεση Γελοιογραφιών των Συλλογών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., μαζί με Εφημερίδες και Περιοδικά (Αυγή, Αθηναϊκή, Βραδυνή, Εθνικός Κήρυξ, Έθνος, Ελευθερία, Ελεύθερος Κόσμος, Ελευθεροτυπία, Ημέρα, Καθημερινή, Ο Φιλελεύθερος, Παπαγάλος, Σατιρική, Σημερινή, Ταχυδρόμος, Τα Νέα, Το Βήμα, Το Γέλιο, Χαραυγή, Χριστιανική), και προσωπικά αρχεία και λευκώματα γελοιογράφων.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μια διαφορετική καταγραφή των γεγονότων που αφορούν το Κυπριακό τα τελευταία 130 χρόνια παρουσιάζεται στο βιβλίο «Γελοιο-γραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού» (εκδόσεις «Αρμίδα» και Σ.Ο.Φ.Ι.Α., Λευκωσία, 2009) του Χρύσανθου Χρυσάνθου, διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου, δημοσιογράφου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Στο βιβλίο δημοσιεύονται περίπου 600 γελοιογραφίες από 51 επιφανείς καλλιτέχνες, οι οποίοι σχολίασαν με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους. Η έκδοση αυτή έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές.

Πηγή: http://www.inews.gr/9/geloiografontas-to-kypriako.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου