Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΒΠΚ: Η πρώτη βιβλιοθήκη στον ελληνικό χώρο που βραβεύεται από το EFQM με R4E!




Η ΚΕΒΕΠ επιθυμεί να συγχαρεί θερμά τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου για τη σημαντικότατη διάκριση που πέτυχε πριν δύο περίπου μήνες, εκπληρώνοντας με επιτυχία τα κριτήρια για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης EFQM "Recognised for Excellence in Europe” με τρεις αστέρες.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε χθες τιμητική εκδήλωση, όπου το προσωπικό της ΒΠΚ, με επικεφαλής το Διευθυντή της, Φίλιππο Τσιμπόγλου, πήρε συγχαρητήρια και τιμητικά διπλώματα ενώπιον της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου.

Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου έχει πετύχει, ως Μονάδα, τη διάκριση του EFQM «Αναγνώριση για Αριστεία» ( Recognized for Excellence - R4E) με 3 αστέρια. Η διάκριση αυτή είναι το δεύτερο από τα τρία επίπεδα διακρίσεων που απονέμει o Οργανισμός, που αφορούν τη διοικητική οργάνωση οργανισμών ή τμημάτων οργανισμών.

Σημειώνεται ότι η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη βιβλιοθήκη στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, και η 3η ή 4η πανευρωπαϊκά, που πετυχαίνει αυτή τη διάκριση.

Το επίτευγμα αυτό είναι πολύ τιμητικό για τη Βιβλιοθήκη, αλλά και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι όμως πρωτίστως ουσιαστικό, καθώς κατά τη διάρκεια του προγράμματος εντοπίστηκαν διάφορα σημεία προς βελτίωση, για τα οποία η ΒΠΚ είτε έχει ήδη προβεί σε ενέργειες είτε θα ενεργήσει άμεσα.

Η Βιβλιοθήκη αξιολογήθηκε από αρμόδια ομάδα εγκεκριμένων αξιολογητών του EFQM κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βιβλιοθήκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2009. Σύμφωνα με την έκθεση που έλαβε η Βιβλιοθήκη,


Η στρατηγική της Βιβλιοθήκης είναι εναρμονισμένη με αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση της Βιβλιοθήκης, για τη συνεχή βελτίωση απόδοσης της, είναι εμφανείς, μέσω σαφών κατευθύνσεων προς τους τομείς και τα γραφεία δράσης. Επιπρόσθετα, μια σειρά τεκμηριωμένων διαδικασιών έχει αναπτυχθεί, για την ενιαία, επίκαιρη και έγκαιρη επικοινωνία των στελεχών της με όλο το προσωπικό. Η προσέγγιση της εξωστρέφειας με τους φοιτητές και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες είναι ιδιαίτερα σημαντική, εκ μέρους της Διοίκησης, για την ενδυνάμωση των αποτελεσμάτων της Βιβλιοθήκης.

Το προσωπικό όλων των βαθμίδων δείχνει έναν υψηλό βαθμό αφοσίωσης στη Βιβλιοθήκη και στην εργασία του, καθώς και μεγάλο βαθμό υπερηφάνειας για τον οργανισμό, ενώ ένα πνεύμα καλής συνεργασίας και ομαδικότητας είναι διάχυτο σε όλο το εύρος της ΒΠΚ.

Η εσωτερική επικοινωνία είναι αδιάλειπτη και μεγάλη έμφαση δίνεται στη διάχυση της γνώσης και των πληροφοριών, ώστε να διευκολύνεται η προσωπική ανάπτυξη και η απόδοση των ομάδων.

Η διεξαγωγή μετρήσεων αντίληψης των ενδιαφερομένων μελών της Βιβλιοθήκης (πελάτες-χρήστες, συνεργάτες, προσωπικό και κοινωνία) με σκοπό την ενεργοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης εστιασμένες στις ανάγκες αυτών, έχει αρχίσει να είναι κερδίζει την κατανόηση και την υποστήριξη της Ηγετικής της Ομάδας.

Τα αποτελέσματα από τις έρευνες ικανοποίησης των χρηστών της Βιβλιοθήκης αλλά και του προσωπικού έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις προς αξιοποίηση και διασύνδεση με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Βιβλιοθήκης

Η ύπαρξη και η τεκμηρίωση πολιτικών για την διασφάλιση της λειτουργίας των διάφορων συστημάτων έχει αρχίσει να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης μελλοντικής προσοχής από την Βιβλιοθήκη

Αρκετά από τα παρουσιαζόμενα συστήματα και διαδικασίες που εφαρμόζει η Βιβλιοθήκη είναι πρόσφατα εισηγμένα στην λειτουργία της με αποτέλεσμα να χρειάζεται χρόνος προκειμένου να γίνει απόλυτα εφικτή η τεκμηρίωση της συστηματικής εφαρμογής τους και κυρίως η μέτρηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Η πολιτική της ΒΠΚ σε θέματα κοινωνικής επίδοσης δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί με σαφήνεια, ώστε να ευθυγραμμιστούν γύρω από αυτή σαφείς δράσεις βελτίωσης και στόχοι.

Η ανάπτυξη και στοχοθέτηση κρίσιμων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι να αποτελούν οδηγό για την αξιολόγηση και βελτίωση των στρατηγικών και των πρακτικών της ΒΠΚ, δεν έχει ακόμη ωριμάσει και δεν έχει διεισδύσει σε όλο το εύρος της οργανωτικής της δομής και της ιεραρχίας της.

Συγχαίρουμε λοιπόν ενθέρμως τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, και ευχόμαστε να ακολουθήσουν τον δρόμο της αριστείας κι άλλες κυπριακές βιβλιοθήκες. Η επιδίωξη της αριστείας είναι τόσο κίνητρο όσο και σκοπός για τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Κύπρου, και η ΚΕΒΕΠ συντάσσεται στον αγώνα αυτό.


Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την Έκθεση εδώ.

2 σχόλια:

ggk είπε...

Συγχαρητήρια! Χαίρομαι πάρα πολύ. Το αξίζουν :)

Andry είπε...

Η σημαντική αυτή επιτυχία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο μας και ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες βιβλιοθήκες ακολουθώντας το παράδειγμά τους. Συγχαρητήρια παιδιά και πάντα μπροστά.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου