Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η περίεργη υπόθεση του δημοσιογράφου Λιακόπουλου εναντίων του Βlogger Τσιπρόπουλου


Μετά την διαπίστωση μου ότι στην Κύπρο η υπόθεση μήνυσης του δημοσιογράφου Λιακόπουλου για λίβελο εναντίων του και η δικαστική διαμάχη με τον blogger Τσιπρόπουλο δεν είναι ευρέως γνωστή αποφάσισα να σας την παρουσιάσω επειδή την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα:

Κάπου μέσα στο 2006 (αν δεν κάνω λάθος) το blog Funel.blogspot.com (προσέξτε το blogspot.com, έχει σημασία για την συνέχεια!) έκανε σάτιρα (κοροϊδεύοντας ουσιαστικά) τον γνωστό τηλεπαρουσιαστή – πωλητή βίβλων μέσω τηλεόρασης – Δημοσθένη Λιακόπουλο.

Ο Λιακόπουλος κίνησε (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) μήνυση κατά αγνώστων για το δημοσίευμα το οποίο θεώρησε ως λιβελογράφημα.
Η ελληνική δικαιοσύνη εντόπισε φυσικά το Funel το οποίο όμως ήταν blogspot (δηλαδή πρόκειται για υπηρεσία της Google που έχει την έδρα της στην Αμερική). Η Google, ακολουθώντας την πάγια πολιτική της, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στην ελληνική δικαιοσύνη που θα πρόδιδαν τον ιδιοκτήτη του Funel (η Google δίνει στοιχεία μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων, ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρήθηκε πλημμέλημα).

Η είδηση όμως του Funel αναπαράχθηκε από το ευρετήριο ελληνικών ιστολογίων Blogme.gr (προσέξτε το .gr!). Επειδή ακριβώς το blog που αναπαρήγαγε την είδηση ήταν .gr (δηλαδή ελληνικό) η ελληνική δικαιοσύνη εντόπισε τον ιδιοκτήτη του ιστολογίου (που αναδημοσίευσε αυτόματα την είδηση) και κινήθηκε νομικά εναντίων του! Ο ιδιοκτήτης του ευρετηρίου ήταν ο Αντώνης Τσιπρόπουλος ο οποίος τώρα καλείται να αντιμετωπίσει αυτός (και όχι αυτός που πραγματικά τις έγραψε) τις κατηγορίες για λίβελο!

Η κατηγορία εναντίων του Τσιπρόπουλου ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών ενάντια στους έλληνες Bloggers οι οποίοι θεωρούν ότι η δίωξη του Τσιπρόπουλου είναι άδικη και ότι αποτελεί πλήγμα στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.

Η δίκη συνεχίζεται και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκβαση της, τόσο από τον νομικό κόσμο όσο και από τους Βloggers!

Απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συμμετέχουν οι 2 πρωταγωνιστές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου