Τρίτη 10 Απριλίου 2012

«Κούκλα» λένε οι ξένοι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου

«Κούκλα» λένε οι ξένοι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη

ΝΤΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 
 
Πριν ακόμη εφαρμοσθεί ο σχεδιασμός του Δήμου Πάφου για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται να έχουν ελκύσει ξένους επιστήμονες σχετικούς με το αντικείμενο.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου έφθασαν τις τελευταίες μέρες μηνύματα επιδοκιμασίας από λειτουργούς βιβλιοθηκών ξένων χωρών που ζητούν περαιτέρω πληροφορίες για τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τη φιλοσοφία των αλλαγών που αποφάσισε η δημοτική Αρχή.

Η ανάπλαση της μοναδικής οργανωμένης βιβλιοθήκης της πόλης, πρόκειται να αρχίσει σύντομα βάσει των σχεδίων που εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με ένα κόστος που υπολογίζεται να ανέλθει στις €200 χιλιάδες. Βάσει των σχεδίων η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα εξωραϊσθεί εξωτερικά, ενώ οι μεγάλες αλλαγές θα συντελεσθούν στον εσωτερικό της χώρο.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Πάμπος Χατζηζηνοβίου, δήλωσε στον «Φ» ότι οι σημερινοί ξεχωριστοί χώροι της βιβλιοθήκης θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο ενιαίο χώρο ο οποίος θα φιλοξενεί τις εκδόσεις, τα τραπέζια μελέτης και άλλα βοηθήματα, ενώ της εισόδου θα δεσπόζει η υποδοχή όπου θα βρίσκεται ο βιβλιοθηκονόμος.

«Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης», τόνισε, «τη δημιουργία ενός παταριού, στο οποίο θα τοποθετηθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές από τους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πηγές βιβλίων και στις μεγάλες βιβλιοθήκες του εξωτερικού».

Ο κ. Χατζηζηνοβίου ανέφερε ότι τα σχέδια για την ανακαίνιση και αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στην τελική τους μορφή τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, την οποία προσδιόρισε στο άμεσο μέλλον.

Η δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει την αναβάθμιση κτηριολογικά και λειτουργικά της Βιβλιοθήκης προκειμένου να είναι ένα σύγχρονο μέσο πολιτισμού και μόρφωσης και όχι απλώς αποθηκευτικός, στην ουσία, χώρος για βιβλία και άλλα έντυπα.

«Οι μελέτες που θα εφαρμοσθούν άμεσα», τόνισε, «θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση του ιστορικού αυτού κτίσματος, στην ανάδειξη του, αλλά και στην ανάδειξη του πολύτιμου περιεχομένου του.
Φιλοδοξία της δημοτικής Αρχής είναι μέσα από την ανακαίνιση και αναβάθμιση αυτή να καταστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη σημείο αναφοράς για τα μορφωτικά πράγματα της πόλης και όχι μέρος που το γνωρίζουν μόνο λίγοι δημότες».

Φιλελεύθερος, 9/4/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου