Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση ΚΕΒΕΠ - Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου

Λευκωσία 26 Μαρτίου 2015

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/3/2015, συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), με τον Δήμαρχο Πάφου κο Φαίδωνα Φαίδωνος, τον Δημοτικό Γραμματέα του Δήμου Πάφου κο Θέμη Φιλιππίδη και την υπεύθυνη λειτουργό του Δήμου κα Αναστασία Ελευθεριάδου, με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του έργου για την αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου (ΔΒΠ).
Η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων-Επιστημόνων Πληροφόρησης, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, εργάζεται για την αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου, από τις 02/01/2015.
Το πρόγραμμα της αναδιοργάνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου περιλαμβάνει αξιολόγηση του υλικού, καθώς σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δυο μερών, το υλικό της βιβλιοθήκης θα περιλαμβάνει Παφολογικό, παιδικό, ακαδημαϊκό υλικό, καθώς και λογοτεχνία. Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η αξιολόγηση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς εκτιμάται ότι ο χώρος της βιβλιοθήκης μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στις 6000 τόμους ενώ ο συνολικός όγκος της υφιστάμενης συλλογής ανέρχεται στους 25000 τόμους. Να σημειωθεί ότι το κτίριο της βιβλιοθήκης αποτελείται από ισόγειο χώρο με επίπλωση βιβλιοθήκων, μεσοπάτωμα το οποίο θα λειτουργήσει ως αναγνωστήριο και υπόγειο χώρο (κουζίνα/χώροι υγιεινής).
Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του υλικού έχει βρεθεί σπάνιο υλικό που αφορά κυρίως την ιστορία της Πάφου, το οποίο έχει παραδοθεί στα αρμόδια άτομα του Δήμου Πάφου για ασφαλή φύλαξη εως την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, οπότε και θα τοποθετηθεί σε κατάλληλες προθήκες στους χώρους της Βιβλιοθήκης. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Πάφου, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ψηφιοποίησης του σπάνιου αυτού υλικού.
Το υλικό που θα κριθεί κατάλληλο για την συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αλλά δεν θα παρατεθεί στους χώρους της, θα φιλοξενηθεί σε οργανωμένο κλειστό βιβλιοστάσιο και θα καταλογογραφηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στην παρούσα φάση, το έργο έχει περάσει στο κομμάτι της καταλογογράφησης και δημιουργίας του ηλεκτρονικού καταλόγου, μέσω του οποίου οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βιβλιογραφικά δεδομένα του υλικού της βιβλιοθήκης εντός και εκτός της βιβλιοθήκης μέσω σχετικού διαδικτυακού συνδέσμου. Το κομμάτι αυτό θα διαρκέσει περίπου 6 μήνες, και  αναμένεται να καταλογογραφηθούν γύρω στους 6000 τίτλους. Η εργασία γίνεται από επαγγελματίες Βιβλιοθηκονόμους-Επιστήμονες της Πληροφόρησης, με διεθνή πρότυπα, υπό την καθοδήγηση της ΚΕΒΕΠ. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου πρόταση της ΚΕΒΕΠ, αναμένεται να λειτουργήσει το αργότερο, τον Σεπτέμβριο του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος της Πάφου, φαίνεται να αγκαλιάζει το όλο έργο, αφού ήδη αρκετός κόσμος ενδιαφέρεται να συμβάλει στην επαναλειτουργία της ΔΒΠ με δωρεές υλικού κτλ.
Το έργο στηρίζουν επίσης όλες οι δημόσιες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας.
  
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Τέλος ανακοίνωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου